+(373)22 925-529+(373)22 924-429
  • Română
  • Русский
imaginea utilizatorului enjoyadmin

Conacul familiei Ohanowicz din Mîndîc

Conacul familiei Ohanowicz din Mîndîc, raionul Drochia, a fost ridicat la începutul anii ’90 ai secolului al XIX-lea. Este cunoscut și ca Vila Mîndîc, fiind situat la o distanță de 4 km de satul omonim (fostul Livădeni) și 7 km de satul Cotova. Construcția este înconjurată de un parc cu o suprafață de 16 ha – parcul din satul Mîndîc, format dintr-o combinație între speciile forestiere și cele fructifere. Includea trei lacuri, o moară de apă, alei, terase, o baie și alte anexe gospodărești, un beci cu trei camere, o mansardă și cinci intrări în conac, precum și cavoul familiei Ohanowicz.

Cercetătorii de la Academia de Ştiinţe susţin că acest model de conac-parc făcea parte din stilul romantismului modern timpuriu, iar înfăţişarea clădirii principale aduce aminte de arhitectura poloneză a sec. XVII-XVIII, de unde era originar proprietarul. Conacul avea cinci intrări şi se spune că boierul nu ieşea niciodată pe uşa pe care intra. Dendrologii spun că şi acum, la mai multe decenii de când parcul a fost lăsat de izbelişte, acesta prezintă o colecţie de specii ale florei rare şi de preţ din R. Moldova: nuc negru, pin negru, frasin stufos etc.

Exteriorul conacului a fost denaturat în perioada sovietică când complexul a fost transformat în tabără pentru pionieri. În 1980 au fost desfigurate şi elemente din interiorul clădirii principale, începând de la parchet şi terminând cu teracota de pe sobă. În 1997, Guvernul a declarat conacul ca filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Română